Ortodontinin Evrimi: Metal Diş Tellerinden Görünmez Diş Düzelticilere

ortodonti tedavileri

Ortodontinin Evrimi: Metal Diş Tellerinden Görünmez Diş Düzelticilere

Günümüzde ortodonti tedavileri kusursuz bir gülüş için bizlere önemli ölçüde yardımcı oluyor. Bu sayede çarpık dişlerden ve özgüveni zedeleyen kötü görüntülerden kurtularak, daha estetik ve daha düzgün bir ağız ve diş yapısına ulaşıyoruz.

Ortodonti alanı günümüzdeki haline gelene kadar, yıllar içinde çok önemli değişimler ve gelişmeler gösterdi. Yıllara yayılan bu sürecin en somut göstergesi ise bir zamanlar ortodonti tedavilerinin vazgeçilmez parçası olan metal diş tellerinde yaşanan değişimler olmuştur. 

Bu yazıda, öncelikle ortodontinin ne olduğuna kısaca açıklayacağız. Daha sonra, ortodontinin zaman içindeki evrimine göz atacağız. Özellikle kullanılan diş aparatları üzerinden okuyacağınız bu sürecin modern diş hekimliğine ve hasta memnuniyetine katkılarına da değineceğiz. 

Estetik Ve İşlevsellik Bir Arada: Ortodonti

Ortodonti tedaviler her ne kadar çoğunlukla estetik kaygılarla başlasa da, genel çene ve diş sağlığına yaptığı belirgin katkılardan dolayı oldukça da işlevsel bir tedavidir. Temelde çarpık dişlerin düzeltilmesi ve hizalanması esasına dayanan ortodonti tedavilerinde tarihsel süreçte çeşitli aparatlar her zaman kullanılmıştır.

Yaş grupları dikkate alındığında, çocuklar için genellikle sabit ya da çıkarılabilir apareyler tercih edilirken, yetişkinler için metal ya da şeffaf diş düzelticiler kullanıldığı görülmektedir. Yine de sizin için en uygun tedaviye ortodontistiniz karar verebilir. 

Ortodontinin Evrimsel Süreci

Birçok insan için en önemli estetik hedeflerden birisi güzel bir gülüşe sahip olmaktır. Bu doğrultuda ortodonti tedavilerinin ilk yıllarında diş telleri ve diğer aparatlar metalden yapılıyordu. Metal diş telleri oldukça dayanıklıydı ve yıllarca başarılı sonuçlar verdi. Fakat, başta da belirtildiği gibi, estetik kaygılarla girişilen bu ortodontik tedavi, başka bir estetik kaygıyla sorgulanmaya başladı. Metal diş telleri dışarıdan kolaylıkla görülebiliyordu. Bu durum çocuk yaşlarda bir nebze tolere edilse de, özellikle yetişkinlerde bu tedaviye karşı bir direnç oluşturdu. 

Gelişen Teknoloji İle Gelen Yenilikler

Teknoloji hayatın her alanında olduğu gibi diş hekimliğinde de ilerledi ve metal diş tellerinin ve aparatların yerini daha az görünür olan ortodonti tedavileri aldı. İşte teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren ortodonti tedavi alternatifleri:

Şeffaf Braketler:

Şeffaf braketler doğal diş renginde veya şeffaf olabilirler. Metal braketlerde görülen estetik problemler şeffaf braketlerde görülmez. Sıklıkla yetişkin hastalar tarafından daha çok tercih edilen bu tedavi hafif ve orta bozukluktaki dişler için uygundur.

Lingual Braketler (Görünmeyen Diş Telleri):

Lingual braketler tamamıyla dişin iç yüzeyinde konumlanırlar. Böylece dışarıdan görünmez ve dikkat çekmezer. Lingual braketler estetik olarak çok beğenilen tedavi türüdür, fakat fiyatı diğer alternatiflere göre genellikle daha yüksektir.  Ayrıca bazı kullanıcılar lingual braketlerin dil ile temasından rahatsız olabilirler.

Invisalign

Invisalign dişi kademeli olarak hareket ettirerek bir düzeltme sağlayan görünmez şeffaf plastik plaklardan oluşur. Bu plaklar her hastaya özel olarak üretilir. Ağız ölçüsüne ve şekline göre yapılan bu parçaların getirdiği en büyük yenilik çıkarılıp takılabilir olmasıdır. Invisalign tedavisi özellikle hafif ve orta derecedeki çapraşık dişlerin tedavisi için idealdir.

Clear Aligner (Şeffaf Plak)

Invisalign’e benzer yapısıyla dikkat çeken clear aligner temel olarak şeffaf plaklar yardımıyla dişlerdeki çapraşık görüntüyü düzeltmeyi hedefler. Farklı markalar tarafından piyasaya sunulan clear alignerlar, invisaligne göre genellikle daha uygun fiyatlıdır, fakat kullanım alanı henüz invisalign kadar geniş değildir.

Görüldüğü gibi, her bir tedavi yönteminin artı ve eksileri olabilir. Ortodonti uzmanının yapacağı kapsamlı bir muayene sonucunda, hangi tür tedavinin sizin için en uygun olacağına diş hekiminizle beraber karar verebilirsiniz.

Ortodonti Tedavilerinin Geleceği

Açıkça görülüyor ki değişen ve özelleşen ihtiyaçlar ortodonti alanındaki gelişmeleri tetikliyor. Bu doğrultuda, özellikle yapay zeka ve 3D (3 boyutlu) teknolojilerin giderek daha fazla hayatımıza girmesi beklenebilir. 

Bu teknolojilerin diş tedavilerini kişiselleştirme konusunda oldukça başarılı olduğu görülürken, tedavi sürelerinin giderek kısalması da yine bu teknolojiler sayesinde mümkün olacaktır. Ortodonti tedavilerinde gelecekte üzerinde durulması muhtemel bir başka konunun da tedavilerin daha acısız ve konforlu olmasıdır. 

Sonuç olarak, ortodonti tedavileri gelecekte daha fazla kişiselleşmiş, daha hızlı, ve daha konforlu olacaktır.

Melsadent İle Sağlıklı Ve Güzel Gülüşler

Ortodonti tedavileri çapraşık dişlerden kurtulup, düzgün ve hoş görünen bir gülüşe sahip olmak için tercih edebileceğiniz etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Geleneksel olarak kullanılan metal diş telleri hala varlığını korumakla birlikte, artık birçok ortodontik tedavi seçeneğiniz olduğunu biliyorsunuz.

Melsadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Tuzla bölgesinde ortodonti tedavisi için seçmeniz gereken tek adres. Kliniğimizde sizi kusursuz bir gülüşe, sağlıklı diş ve ağız yapısına kavuşturacak bütün tedaviler alanında en iyi diş hekimleri tarafından sunulmaktadır. Bunun dışında hijyenik ve konforlu bir ortam, uygun fiyatlar, kişiye özel tedavi seçenekleri ve çok daha fazla ayrıcalık Melsadent’te sizleri bekliyor.

Melsadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde ortodonti tedavisine ihtiyaç duyan hastalara invisalign, şeffaf braketler, lingual braketler, ve clear aligner seçenekleri sunulur. Ortodontist ve hasta bir araya gelerek alternatifleri tartışır, problemin çözümüne yönelik en iyi tercihi yaparlar.

Unutmayın, ortodonti tedavisi sadece estetik değil, genel ağız ve diş sağlığınız için de çok önemlidir. Siz de geç kalmadan randevunuzu bugün oluşturun!

Bu gönderiyi paylaş


WeCreativez WhatsApp Support
Temsilcimizden online destek ve randevu alabilirsiniz.
👋 Nasıl yardımcı olabilirim?