Sağlıklı Diş Ve Dişeti Bakımında Beslenmenin Rolü

The Role of Nutrition In Healthy Tooth And Gum Care

Sağlıklı Diş Ve Dişeti Bakımında Beslenmenin Rolü

Kendinden emin, güzel bir gülümseme sağlığımız ile ilgili bir çok güzel şeyin göstergesi olabilir. Sağlıklı dişler ve diş etleri sindirim sistemimizden, mental sağlığımıza kadar bir çok konuda önemli roller oynamaktadırlar. Ağız ve diş sağlığımız için düzenli diş hekimi muayeneleri ve günlük diş temizliği rutinleri oldukça önemlidir. Fakat, bu faktörlere ek olarak beslenme alışkanlıklarımız da ağız ve diş sağlığımız açısından önemli bir yer tutmaktadır. Beslenmenin ağız ve diş sağlığımız üzerindeki etkisini bilmek ve gereken yeme içme düzenini sağlamak bizi bir çok ağız ve diş probleminden koruyabilir. Bu yazımızda, sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmada beslenmenin rolünü ayrıntılı olarak ele alacağız.

 

Beslenme Ve Diş Sağlığı Arasındaki İlişki Nedir?

 

Besinler yoluyla vücudumuza birçok mineral alırız. Bunlardan, kalsiyum, fosfor, ve florür gibi bazıları diş yapısını oluşturan minerallerdir. Bu mineraller yeterli miktarda olması dişlerimizi çürüklere ve aşınmalara karşı dirençli kılar. Dolayısıyla, diş yapısına güç kazandıracak besinler, diş sağlığımıza katkı sağlar 

 

Öte yandan, yine besinler yoluyla dişlerimize zarar da verebiliriz. Örneğin, bazı besinlerdeki şeker ve asit diş minesini zayıflatarak dişlerin renginin bozulmasına veya dişin çürümesine neden olabilir. Bu nedenle bazı besinleri diş sağlığına yararlı, bazılarını da zararlı olarak düşünebiliriz.

 

Diş Sağlığı İçin Faydalı Besinler Nelerdir?

 

Ağız ve diş sağlığımız için yararlı olabilecek başlıca yiyecek ve içecekler şunlardır:

 

  • Süt ürünleri: Süt, peynir, yoğurt gibi mandıra ürünleri içerdiği yüksek kalsiyum sayesinde dişlerin yapıca güçlendirir ve çürüklere karşı koruma sağlar.

 

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler içerdikleri kalsiyuma ek olarak bazı mineral ve vitaminleri bize sunarlar.

 

  • Kuruyemişler (Ceviz, badem vs.): Bu tür besinler dişlerimize direnç katan fosfor ve kalsiyum açısından zengindir. Ayrıca içeriğindeki antioksidanlarla diş etlerindeki potansiyel hastalıklara karşı savaşır.

 

Diş Sağlığı İçin Zararlı Besinler Nelerdir?

 

Ağız ve diş sağlığımız için yararlı olabilecek başlıca yiyecek ve içecekler şunlardır:

 

  • Asitli yiyecek ve içecekler: Kola diğer gazlı içecekler, bazı meyveler ve meyve suları diş minesine zarar verip çürüklere yol açabilir.

 

  • Şekerli yiyecek ve içecekler: Şeker ağız içindeki bakteriyel ortamın oluşmasında ve gelişmesinde önemli bir rol oynar. Bakterilerin çoğalması ile birlikte ağız içerisindeki asit oranı artar ve diş minesi zayıflar. Bu nedenle diş çürükleri oluşmaya başlar.

 

  • Yapışkan yiyecekler: Çikolata, şekerleme, ve bazı kurabiyeler diş yüzeyine ve özellikle diş aralarına tutunup daha uzun süre ağız içinde kalabilir ve bakterilerin beslenmesi için zengin bir ortam yaratırlar. Bu yüzden asidik ortam büyür ve diş çürükleri oluşabilir.

 

Sağlıklı Diş Ve Diş Etleri İçin Beslenme Önerileri

 

Dişlerinizin sağlığı için aşağıdaki beslenme önerilerini not alabilirsiniz:

 

Düzenli ve Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin:

 

Düzenli ve dengeli beslenerek vücudumuzun ve dişlerimizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alıp, daha güçlü ve sağlıklı bir diş yapısına sahip olabiliriz. Beslenmenin dişlerimize katkısı direkt olarak diş minesi ve iç yapısının güçlenmesi ile sınırlı değildir. Dengeli beslenme ile diş eti hastalıklarından korunuruz ve artan tükürük üretimi ile genel ağız temizliğimiz de iyileşir.

 

Kalsiyum Ve D Vitamini Alın:

 

Dişlerimize, diş etlerimize, veya genel olarak ağzı sağlığımıza faydalı olan bir çok vitamin ve mineral olduğunu biliyoruz. Fakat, bunlar arasında kalsiyum ve D vitamini biraz daha ilginç bir yere sahiptir. Yukarıda da bahsedildiği gibi, kalsiyum dişlerimizin önemli bir yapı taşıdır. D vitamini ise besinler yoluyla aldığımız kalsiyumun emilimini sağlar. Bu nedenle, kalsiyum ve D vitaminini birlikte düşünmeliyiz.

 

Şekerli Ve Asitli İçeceklerden Kaçının:

 

Şekerli ve asitli içeceklerden diş minesinin en büyük düşmanlarıdır. Asitli içecekler diş minesinin aşınmasına, diş hassasiyetine dişte renk bozulmalarına, ve devamında çürümesine neden olur. Şekerli içecekler ise bakterilerin hızlı bir şekilde çoğalmasını sağlar. Hızla çoğalan bakteriler daha fazla şeker fermente ederek daha fazla asit üretirler. Böylece şekerli içecekler de asitli içecekler gibi zararlı hale gelmiş olur. 

 

Atıştırmalık Olarak Meyve Ve Sebze Tüketin:

 

Elma ve havuç gibi görece sert meyveler yutulmadan önce ağızda iyice çiğnenir. İşte bu çiğneme işlemi bolca tükürük salgılamayı gerektirir. Artan tükürük üretimi ağız hijyenimiz için oldukça faydalıdır. Ağız hijyenimiz için yapacağımız bu tür dokunuşlar ile ağız ve diş sağlığımıza büyük katkı sağlayabiliriz.

 

Bu yazımızda, sağlıklı dişler ve diş etleri için düzenli diş hekimi ziyaretlerinin yeterli olmadığını, yaşam tarzımızı ve yeme içme alışkanlıklarımızı da gözden geçirmemiz gerektiğini gördük. Ayrıca ağız ve diş sağlığımız için, bazı besinlerin faydalı, bazılarının zararlı olduğunu bazı örneklerle öğrendik. Bütün bunlara ek olarak unutmamalıyız ki, diş sağlığı bir bütün olarak ele alınmalı, bu konuda profesyonel yardım almaktan çekinmemeliyiz.

 

Melsadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak, İstanbul Tuzla’da diş implantından, diş temizliğine, ortodontik tedavilerden, protez imkanlarına kadar muayenesine kadar aklınıza gelen her türlü ağız ve diş sağlığı konusunda hastalarımıza hizmet veriyoruz. Uzman personelimiz ve en ileri teknoloji ile sunduğumuz tedaviler artık daha etkili, daha kişiselleştirilmiş, ve daha konforlu. 

 

Melsadent’te verdiğimiz hizmetlere ek olarak, hastalarımızın günlük yaşamlarında da ağız ve diş sağlığı konusunda duyarlı olmalarını umuyoruz. Bu bağlamda, beslenme alışkanlıkları ve günlük diş bakımı ile ilgili uzman tavsiyesi almak ve sorularınızı sormak için sizleri kliniğimize davet ediyoruz.

Bu gönderiyi paylaş


WeCreativez WhatsApp Support
Temsilcimizden online destek ve randevu alabilirsiniz.
👋 Nasıl yardımcı olabilirim?