MELSADENT
Yetişkin hastalarda karşılaşılabilecek tüm diş ve diş eti sorunları çocuk hastalarda da ortaya çıkmaktadır. Pedodonti, 0-14 yaş arası çocuklarda ağız ve diş sağlığı sorunlarını çözen bilim dalıdır. çocuk diş hekimi, süt dişlerinin değişeceği için toplumumuzda genellikle ciddiye alınmadığını, bu dişlerin kalıcı dişlerin oluşumunu ve çocuğun fiziksel gelişimini etkilediğini unutmamak gerektiğini söylüyor.
Ağız içi muayenenin ilk aşaması gözle ve elle muayene yöntemleriyle başlar, fakat sadece bununla kısıtlı kalan bir muayene asla yeterli değildir. Bu konuda bizim en büyük yardımcımız ağız içi röntgen filmleridir. Eğer tek dişe bağlı herhangi bir problem için film alınması gerekiyorsa vakaya göre iki tip olan periapikal film olarak adlandırdığımız küçük filmler çekilir. Ağızda yaygın olan ve birden fazla film gerektirebilecek veya kemik bölgesinin görülmesi gereken durumlarda ise tüm ağız içini gösteren panoramik film çekilir.
Pedodonti Uygulamaları
- Koruyucu uygulamalar; florür uygulaması, fissür örtücü uygulaması
- Çocuklarda çürük tedavisi; diş dolgusu, kanal tedavisi
- Diş travmalarının tedavisi
- Çekilen dişlerin yerine uygulanan yer tutucu apareylerin ve çocuk protezlerinin yapımı,
- Koopere olmayan endişeli, mental ve fiziksel engelli bireylerin sedasyon veya genel anestezi yöntemiyle diş tedavisi uygulanması.
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı
Günümüzde süt dişi çürükleri yeteri kadar önemsenmemektedir. Oysa oluşacak daimi dişlerin sağlığı, süt dişlerinin sağlıklı olmasına bağlıdır. Diş sağlığı problemlerini büyümeden önlemek daha kolay ve daha az maliyetlidir. Lütfen en yakın zamanda diş hekiminizden periyodik kontrol için kendinize ve en sevdiğiniz varlığınız çocuğunuza randevu alınız.
Genel olarak birçok diş hekiminin yaklaşımı hastaların yalnızca şikâyetlerine odaklanmak şeklindedir. Çocuk diş hekimliği açısından değerlendirilecek olursa çocuğun şikâyetleri elbette önemlidir ancak, bundan daha önemlisi çocuğun hekim, klinik ve tedavi açısından motive edilmesidir. Çünkü biliriz ki; diş hekimi korkusu olmayan bir çocuk zaten dişlerini kolaylıkla tedavi ettirecektir.
Bu sebepten; acil müdahaleler gerektiren durumların dışında ilk seans; tanışma, uyum ve motivasyon seansıdır. Çocuğunuza yapılacak tedavi ve kullanılacak aletler sevimli hale getirilerek basit bir dilde oyun havasında anlatılır. Hem çocuk hem de çocuğun anne ve babası ile iletişim kurulur; anne -baba tedavi konusunda her açıdan bilgilendirilir.
Bu bilgilerin yanı sıra anne- babalara bazı önemli hatırlatmalar yapmak istiyoruz.
- Çocuğunuz 1 yaşına gelince mutlaka çocuk diş hekimi ile ilk tanışma ziyareti yapınız.
- Evde çocuğunuzu diş hekimi konusunda korkutacak söylemlerden kaçınınız.
- Çocuk diş hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda çocuğunuzun diyet düzenlemesini yapınız ve düzenli olarak uygulayınız.
- Günlük diş fırçalama işlemini ailecek oyun haline getirerek uygulayınız.
- Unutmayınız ki; dişlerinizi muntazam fırçalamazsanız, çocuğunuza böyle bir alışkanlık kazandıramazsınız.
Erken çocukluk çağı çürüğü (Biberon çürüğü)
6 yaş ve daha küçük çocuklarda süt dişlerinde bir ya da daha fazla çürük olarak tanımlanır. Çocuğunuzun dişlerini tahrip edebilen ciddi bir hastalıktır. Dişlerin zamanla şeker içeren sıvılara sıkça maruz kalmasından kaynaklanır. Bunlar, süt, mama, bal, pekmez ve meyve sularıdır. Bebeğiniz ağzında biberonla uyuduğundan, şekerli sıvı dişlerinin etrafını sarar ve ön üst ve alt dişlerde ilk çürüklerin görülmesine yol açar. Bu sebeple, bebeğinizin ağzında biberon meyve suyu veya süt ile uyuyakalmasına izin vermemelisiniz. Mümkün olan en kısa dönemde bardak kullanmaya başlamak faydalı olacaktır. Ayrıca emziği, pekmez, bal veya şekere batırarak çocuğunuza vermeyiniz. Bugün bizimle iletişime geçin.
Emziriyorsanız, bebeğinizin sürekli emmesine izin vermekten kaçınınız. Her beslenmenin ardından, bebeğinizin dişlerini, temiz, gazlı bir bez ile silerek yemizleyiniz.
Bizi Facebook üzerinden takip et.
Randevunuzu hemen oluşturmak için whatsapp hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.