Diş Beyazlatma İşlemi: Tuzla’daki En Etkili Yöntemler
Beyaz dişlerin genellikle sağlıklı, sağlıklı dişlerin de genellikle beyaz olduğunu fark ettiniz mi? Tabi ki sağlıklı dişlerin bir çok göstergesi olabilir ama beyazlık sağlıklı bir dişin en göze çarpan özelliklerinden birisidir. Peki, nasıl beyaz dişlere sahip oluruz?
Bu yazıda diş hekimliğinde kullanılan ve önerilen diş beyazlatma yöntemlerini inceleyeceğiz. Özellikle, İstanbul’da diş klinklerinin ve diş hekimi ofislerinin yoğun olarak bulunduğu Tuzla’da diş beyazlatma çalışmalarına göz atacağız. Diş beyazlatma ve diş parlatma tekniklerinin yanı sıra, bu yazıda insanların diş beyazlatma nedenlerine göz atacağız ve diş beyazlatma ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalardan bahsedeceğiz.
Diş Beyazlatma Nedenleri
Hastalar genellikle aşağıdaki nedenlerden biri ya da birkaçı için diş beyazlatma işlemine başvurabilirler:
Yaşlanma
İnsanların yaşı ilerledikçe, diş minesi incelir ve mine altındaki görece daha koyu renkli olan dentin katmanı gözle görülür hale gelir. Bu da beyazlığını kaybetmiş dişler olarak görülür.
Beslenme İle İlgili Faktörler
Kırmızı şarap başta olmak üzere alkollü içecekler, kahve, çay ve sigara dişlerde leke oluşumunu tetikleyebilir ya da hızlandırabilir.
Bazı İlaçlar
Bazı antihistaminik ve antibiyotik ilaçlar dişlerin doğal beyazlığına zarar verebilir. Uzun süreli ilaç kullanımları diş beyazlatma işlemi gerektirebilir.
Genetik Yatkınlık
Diş minesi genetik faktörlere bağlı olarak daha kalın veya daha ince olabilir. İnce yapılı diş minesine sahip kişilerin dişlerinde renk bozulmaları olması daha olasıdır.
Yaygın Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma yöntemleri evde yapılan uygulamalar ve ofis (klinik) uygulamaları olarak ikiye ayrılır. Bu yöntemler şunlardır:
Evde Diş Beyazlatma Yöntemleri:
Hastaların evde uygulayabileceği diş beyazlatma yöntemlerinden en yaygın olanları şunlardır:
- Beyazlatıcı diş macunları: En pratik ve yaygın ev tipi diş beyazlatma yöntemidir.
- Beyazlatıcı ağız suları: Bazı ağız suları içeriğindeki özel formül sayesinde diş beyazlatmaya yardımcı olabilir.
- Beyazlatıcı diş şeritleri: Diş beyazlatmak için düzenli olarak diş yüzeyine yapıştırılan şeritlerle beyazlık sağlanabilir.
- Diş hekiminin verdiği jel uygulaması: Genellikle ofiste uygulanan beyazlatıcı jel uygulamasını diş hekiminizin tavsiyesi ile evde de uygulayabilirsiniz.
Profesyonel Diş Beyazlatma Uygulamaları
Diş kliniklerinde ya da diş hekimi ofislerinde profesyoneller tarafından yapılan diş temizleme ve beyazlatma uygulamaları şunlardır:
- Lazerle Beyazlatma
Lazerle beyazlatma işlemi için ofise gitmeden önce hastanın dişlerini fırçalaması istenir. Ofiste ise dudak ve diş etlerinin zarar görmemesi için, bu bölgeler koruyucu bir aparatla kapatılır. Daha sonra dişlere özel bir jel sürülür. Bir süre sonra dişlere aralıklarla lazer ışığı verilir. Bu işlem dişler istenen temizliğe ve renge gelene kadar sürer. Genellikle tek seansta işlem tamamlanır ve hastaların bir gün boyunca leke yapacak yiyecek ve içeceklerden uzak durması tavsiye edilir.
Lazerle beyazlatma işlemi sonrasında dişlerdeki beyazlık, hastanın evde göstereceği diş bakımına göre 1-3 yıl arası kalıcı olabilir.
- Zoom Beyazlatma
Zoom beyazlatma yöntemi lazer yöntemine oldukça benzer. Diş hekimi dişlere beyazlatıcı jel sürüp özel bir ışınla bu jelin aktive olmasını hedefler. Geleneksel lazer tedavisinde görece daha yoğun infrared ışını kullanılırken, zoom yönteminde daha zayıf ışınlar kullanılır. Lazer yönteminde dişler tek tek hedef alınırken, zoom yönteminde komple bir temizlik sağlanır.
Zoom yönteminde istenen beyazlığa ulaşmak için genellikle 15 dakika süren 3 seans önerilirken, lazer beyazlatmada tek bir seans genellikle yeterli olmaktadır.
- Hibrit Beyazlatma
Hibrit diş beyazlatma adından da anlaşılacağı gibi hem evde hem de ofiste uygulanan bir beyazlatma yöntemidir. Bu yöntemde, diş hekimi dişinize özel olarak bir diş beyazlatma tepsisi (diş beyazlatma plağı) hazırlar. Bu tepsinin içine hidrojen peroksit gibi diş beyazlatıcı kimyasallar koyar. Hastanın bu beyazlatma tepsisini günde ortalama bir saat kadar dişlerine takmasını ister. Bu yöntemde, hastanın belirli aralıklarla ofise gelip diş tepsisini ve beyazlamanın gidişatını kontrol ettirmesi gerekir.
Tuzla’daki En Etkili Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Tuzla diş hekimlerinin ve diş kliniklerinin yoğun olarak bulunduğu bir ilçedir. Bu kliniklerde dünya standartlarında diş tedavisi hizmeti alabilirsiniz. Diş beyazlatma yöntemleri olarak hem lazer beyazlatma, zoom beyazlatma veya hibrit beyazlatma yöntemlerine kolaylıkla erişebilirsiniz.
Melsadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Tuzla’da diş beyazlatma ve diğer bütün diş tedavilerinde gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bir diş kliniğidir. Kliniğimizde kişiye özel birçok tedavi seçeneği en ileri düzey teknolojilerle sunulmaktadır. Profesyonel diş hekimi ve teknik kadromuz, alanında deneyimli ve yetkin isimlerden oluşmaktadır. Evde diş beyazlatma düşünüyorsanız yine Melsadent’e gelip uzmanlarımızdan tavsiyeler alabilirsiniz.
Diş Beyazlatma İşlemi Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Özellikle ofis tipi beyazlatma yöntemlerinden sonra dişleriniz gözle görülür bir beyazlık ve parlaklığa ulaşır. Fakat, bu etkinin kalıcılığı beyazlatma işlemi sonrasındaki bakım ile yakından ilgilidir. İşte diş beyazlatma işlemi sonrası dikkat etmeniz gereken bazı noktalar:
- Çay, kahve, sigara ve alkol gibi renk veren gıdalardan uzak durun
- Beyazlatma işleminden sonra diş hassasiyeti oluşabilir. Hassasiyeti artırıcı derecede soğuk ve sıcak gıdalardan kaçının.
- Diş temizliği için fırçalama, diş ipi kullanma ve ağız suları kullanmayı ihmal etmeyin.
- Düzenli diş hekimi ziyaretlerinizi aksatmayın.
Kimler Diş Beyazlatma İçin Uygundur?
Diş beyazlatma yaptırmak isteyen hastaların şu ön şartları sağlaması gerekir:
- Hastanın sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olması gerekir.
- Hastanın dişlerinde orta ya da daha düşük derecede renk bozukluğu olması gerekir.
- Hastanın işlem öncesinde gerçekçi bir beklentide olması gerekir.
- Hastanın ağız hijyenin beyazlatma işlemi için uygun olması gerekir.
- Beyazlatma yapılacak dişte kron, kaplama, ya da dolgu olmaması gerekir.
- Hastanın diş minesinin aşınmamış olması gerekir.
- Hastanın hamile veya emziren anne olmaması gerekir.